örter som anses avskräckande för ohyra


Örternas användning i hönshuset

Källhänvisningar: Örtmedicin (N. Shaw), Hälsa ur Guds apotek (M. Treben), Örtaboken (J. McVicar), Vår örtabok (L. Bremness), Örtbibeln (P. McHoy & P. Westland), Stora boken om läkeväxter/så används växterna inom medicinen och kokkonsten (B. Wallin), Örter (A. Lindvall, G. Lindvall)och Medicinalväxter (I & P. Schönfelder)

FAMILJ:
Anthelmintika (Vermifuga): Ämnen som dödar och avlägsnar inälvsmaskar. 
Till denna familj hör även Backtimjan, Mose Brinnande buske, gråbo, lök, maskmålla, morot, pumpa (torkade pumpakärnor används som naturligt avmaskningsmedel till hundar) riddarsporre, stensöta, trädgårdstimjan.

Dessa växter kan gärna planteras nära fruktträd där man drar nytta av deras avskräckande effekt på bladlöss och annan ohyra, strös ut på golv/mark för att slippa myror och möss eller ställas färska som bukett i vas som dekoration på matbordet då man ska äta utomhus för att skrämma bort insekter från maten eller hänga upp inne för att avskräcka flugor alt. göra doftpåsar av till garderober, hönshus, förråd o. dyl.

DALMATINERKRAGE: Avskräckande effekt på insekter och småkryp, dock ej på etablerad ohyra.

ORMBUNKE (TRÄJON): 
Effekt ej fastställd men enligt gammal tro så verkar den avskräckande på diverse småkryp. Ingen effekt på etablerad ohyra.

OREGANO: Trolig avskräckande effekt på insekter. Ingen effekt på etablerad ohyra.

POLEJMYNTA: Mentha pulegium från latinets pulex = fluga. Har använts till att bekämpa insekter men är giftigt! VALLMYNTA kan användas på samma sätt, är mindre giftig men också mindre verksam.

MALÖRT: Förr allmänt använt, i garderober och skåp, mot klädmal. Kan förorsaka kramper, kräkningar, förgiftningssymtom och delirium   om det ätes. Oljan är ett kraftfullt gift!!

HELGONÖRT: Anses hålla mal och andra insekter borta. Ej verksamt mot etablerad ohyra. Ej giftigt.

LAVENDEL: Anses att med sin underbara doft verka avskräckande på insekter. Ej giftig. Antiseptisk verkan men ej ohyrebekämpande.

RÖLLEKA: Den vanliga vilda viblommande. Starkt avskräckande effekt på insekter.

PORS: Enligt tron avskräckande effekt men icke - offra den till snapskryddning använda växten till detta ändamål istället...

RENFANA: Avskräckande effekt på bladlöss och annan ohyra, strös i komposten om man behöver höja kaliumhalten. Kan också användas till växtnäringslösningar där man drar nytta av dess höga halter av kalium och andra mineraler.


 Recept:

Här följer några recept på doftpåsar som man kan hänga in i hönshuset – örterna ska alltså INTE vara åtkomliga för hönsen, och INTE i kontakt med deras hud, utan endast hänga i luften för att ha en avskräckande effekt på t.ex. flugor.
De har alltså ingen effekt som ohyredödare utan har endast en avskräckande effekt!

Påsen: lägg de torkade örterna på ett tygstycke (ett gammalt örngott, lakan eller en handduk). Tygstycket knyts ihop och hängs upp i närheten av t.ex. sittpinnarna, men så långt bort att hönsen inte kan nå den. Doftpåsar att ha inne(t.ex. i klädskåp, garderober och framme för väldoft) görs på samma sätt, men med en mindre bit finare tyg och ett vackert band om

  1. Lök eller vitlök + pepparrot i småbitar + åbrodd (håller flugorna borta) + oregano.

  2. malört eller åbrodd + lavendel + mynta.

  3. malört + Grönmynta + Helgonört + Rosmarin (luftrenande) + Koriander.

  4. Renfana + Oregano el. annan mynta + lavendel

  5. Man kan även göra en väldoftande påse som förenar den insektsavskräckande verkan med njutning för oss i djurhuset. Lavendel + rosmarin + rosenmynta + aromaolja apelsin (att stänka på påstyget).
 
Lycka till med doftpåsarna!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Christina | Svar 19.05.2014 19.56

Ja det har en avskräckande effekt på insekter men det tar inte bort etablerad ohyra på djur

Afrah | Svar 19.05.2014 18.34

Hjälper detta om man har det hemma? Håller det bort myggor tex?

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.06 | 19:06

Hej, jag har en dvärgkochinhöna på 1 år. Nu slutat värpa, hängande bakdel, uppburrad fjäderdräkt, vill inte gå ut och äter knappt. Sitter inte på pinnen. Fel?

...
01.06 | 13:08

Är jag helt blind eller finns inte gårdens adress någonstans på er hemsida? Ni har så många spännande kurser och aktiviteter men avståndet kan avgöra...

...
29.05 | 15:07

Hej, min dv.silkeshöna 14 mån, har senaste 2v fått som epileptiska anfall och gör märkliga huvudskakningar. Det varierar i intensitet. Gett E-Selen 1,5v nu

...
12.05 | 11:56

Var ligger gården?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS