slakt av höns o kalkoner

SLAKT


 Har man goda ruvhönor så blir ganska snabbt andelen ungtuppar alldeles för hög, vilket leder till att man måste slakta undan en del.
Det gäller då att hålla huvudet kallt och komma ihåg att höns och kalkoner är huvudsakligen produktionsdjur – inte keldjur.

Höns:
Vid slaktögonblicket hålls tuppen med ett grepp som omfattar både vingpennor och ben. Antingen svingas hans nacke mot kanten på huggkubben så han svimmar eller också bedövas han med något hårt föremål i nacken, t.ex. baksidan av yxan. Bedövad och medvetslös läggs han på huggkubben där man med ett snabbt hugg avlägsnar huvudet. Då gäller det att fortsätta hålla i tills ryckningarna är över, lättast är att snabbt släppa ner honom i en ren plastsäck, modell sopsäck, och sedan hålla i tills det är stilla i den

Är man osäker på om man klarar att hålla i kan man använda en kasse eller säck där man först har gjort ett hål i ett hörn. Stoppa ner tuppen med huvudet först, så det kommer ut genom hålet. Resten går till som i föregående exempel.

Kalkoner: 
Här bör man vara två. En håller kalkonen i båda händer på så sätt att varje hand håller ett ben + en vinge. Den endra personen svingar yxan, sedan gör man lika som med hönsen. Vid slakt av stora kalkoner är det dock ganska svårt att orka hålla dem still så länge som det krävs så jag rekommenderar följande: 
Det finns speciella trattar som fungerar utmärkt - speciellt till kalkoner som är så stora och starka att det är svårt för en person att hålla dem.

Då man stoppat ner kalkonen i tratten, som ju hänger så djuret kommer upp och ner, och huvudet blir synligt i den nedre öppningen så bedövar man med hårt föremål, vilket gör kalkonen medvetslös och förmodligen redan död, och sticker sedan av halspulsådern. Under kalkonen kan man man ha en skål. hink el.dyl. för att samla upp blodet och marken bör även vara täckt med plast, spån el. dyl. så det inte ser äckligt och ohygieniskt ut efteråt.


Tips:
Slakt av stora kalkoner är en lite besvärlig procedur för en ensam person. Vägverkets pensionerade koner kan ibland vara till salu - ringer man och frågar så får man oftast köpa en sådan för en billig penning. Om man tar bort toppen på den, och sedan hänger den stadigt upp och ner, så är den lagom stor.


Om man vill äta sina egna djur eller inte är upp till var och en.

Egenproducerad mat är dock i allmänhet av hög kvalitet och det är en väldig trygghet, speciellt i dagens läge där giftskandalerna avlöser varandra, att veta exakt vad djuret har ätit och hur det har levat!

Hur man tar reda på kroppen är en smaksak. Vissa tycker det är bäst att doppa kroppen i 70-gradigt vatten och sedan plocka den. Andra flår den hellre. Jag tycker det är lättare och går mycket snabbare att flå dem direkt efter slakt då kroppen fortfarande är varm.

Lever, muskelmage, lungor och hjärta är de delar som går att använda av inre organ. Jag ger muskelmagen, hjärtat och lungorna till mina hundar

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

20.09 | 15:01

Tack för bra information om höndjukdomar

...
27.08 | 15:18

Kommentar 3 mån senare. Ingen förändring, men anfallen kommer inte lika tätt och jan oftare kontrolleras tillbaka av hönan.

...
20.08 | 11:34

Hej Lena.
Utanför Rättvik.
Hör av dig via mail enskicki@hotmail.com eller sms 0723410730
Vh Christina

...
13.08 | 12:26

Hej!
Jag är intresserad av att gå kurs i att ha höns. Var finns ni?
Jag kan inte hitta er adress?
Hälsningar,
Lena

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS