Ensgårdens Hedemorahöns

Visst material fanns även på min gamla hemsida http://hos.sandnet.se/stackmurs/1987 hade tidningen Land en artikel om lanthöns och om den nybildade Sv. Lanthönsklubben. Jag,som planerade att skaffa höns, blev "eld och lågor" och lyckades, genom att kontakta tidningsredaktionen, att få fram adressen till mannen bakom artikeln och föreningen. Jag skrev till honom med mina "tusen frågor" och bad om råd i val av ras. Han svarade vänligt på allt och hänvisade till SLK´s ordförande för närmare anvisningar.

Jag betalade genast in medlemsavgift till föreningen och blev hänvisad till "Hedemorans moder" = kvinnan som tillvaratog de sista exemplaren av allmogehönan från Dalarna - den lokala lanthönsvarianten för norra halvan av Sverige, för information och anskaffning av hedemorakycklingar.

Det var svårt att få tag på sådana, men en månad senare köpte jag i alla fall överlycklig mina första hedemorakycklingar: 10 st. två veckor gamla små "bollar" som senare visade sig vara tre tuppar och sju hönor. Kycklingarna pickande bulldeg från Annikas händer, 1987 Danne (1987 - 90)
Min första tupp
Lisa (1987 - 95)
Min första ruvhöna

 
1990 tyckte jag att jag kunde så pass mycket om rasen att jag aktivt ville hjälpa till att bevara rasen så jag ansökte och fick genbank på min besättning - en av de allra första på Hedemorarasen. 
- Åren har gått och intresset bestått!

Det är fortfarande lika kul att umgås med dessa personliga fåglar, lika
förväntansfullt varje vår då de första kycklingarna ska kläckas och fortfarande lika barnsligt tillfredställande att kunna gå ut på bron, ropa på dem och se dem komma springande från alla håll för att se vad jag har att bjuda på.
 
           


En del hönor har genom åren utvecklat en starkare personlighet, blivit tamare och mer påhittiga än andra. Två av dem var Fatima och Gaija som ofta gick in i köket. 
De hade lärt sig att där fanns jag och där fanns mat.
                                             
 
 
 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.09 | 11:16

Kom på grundkurs. Där pratar vi om sånt. Nästa 21-22/10
Ja går bra. Här, mail eller sms

...
23.09 | 09:52

Åh vilken bra information. Tänker skaffa höns och köpa en s.k vagn. på 15 kvm.
blir roligt att renovera . Kan jag ställa frågor på denna sida ?
mvh Annika

...
13.08 | 23:42

Förklara mer, gärna till min mail. Äter hon o är pigg?

...
13.08 | 11:12

Har en höna som dricker mkt, hela tiden, det rinner vatten ur henne sen när hon pickar, men hon kissar oxå väldigt mycket, aldrig ngn normal bajs?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS