recept för matallergiker

Sidan är under uppbyggnad
gällande glutenfria recept!

Recept
utan mjölk, ägg och nötter/mandel

Då en av mina döttrar var nyfödd konstaterades att hon var matallergiker. Efter ett urjobbigt första år så blev problemet greppbart och så småningom ingick det i vardagen att hitta på ersättningar till henne. Det blev en utmaning att göra "omöjliga" recept möjliga och att hon inte skulle ha några begränsningar i sin kost - hon skulle få möjlighet att äta allt, ersatt med likvärdiga surrogat!

Hälsokostbutiker och vegankokböcker blev min räddningsplanka och inspirationskälla. I vegankokböckerna är alla recept mjölk- och äggfria.

Du som läser detta och har samma problematik
- Skicka gärna dina tips /recept till mig, så lägger jag in dem här!

Mjölk är kanske det lättaste att ersätta. Numera finns mjölkfri "mjölk" att köpa i vanliga livsmedelsaffärerna. Tofumjölken har en speciell smak, liksom alla sojapreparat. Havremjölken är mindre utpräglad i sin smak. Sesammjölk är lätt att göra själv - och välsmakande till t.ex. gröt. Solrosfrömjölken - den godaste, blir söt och lite tjock. Bra ersättning till grädde.

Ägg, i liten mängd, går också bra att ersätta med sojamjöl el. ½ dl. vätska. Pensling av bullar m.m. görs bra med mjölkersättning eller vatten/honungblandning (1 tsk. honung rörs ut i ½ dl. varmt vatten - till matbröd).

Nötter och mandel går utmärkt att byta ut mot solrosfrön i diverse sammanhang: Kakor, snacks, sallader m.m.

Mjöl är både lätt o svårt. Det finns i mycket färdigt ätbart så svårt att köpa nåt i all hast. Lätt så tillvida att det finns bra mixer där det går använda vanliga recept och bara byta ut mjölet mot mix. Bra går även att använda lchf-recept som är baserade på frön m.m.

Recepten på denna sida är än så länge inte glutenfria utan allt mjöl måste bytas mot mix eller annat!

Här följer några av mina recept:

Veg. kaviar

1 msk. manna- eller polentagryn
1 tsk. buljongextrakt
1 kkp. vatten
1 msk. olja
½ riven lök
(1 äggula) 
- kan uteslutas och ev. ersättas av 1 krm. sojamjöl - för att binda ihop kaviaren, men det går även bra utan.
ev. saften av en morot
 (finns färdig som babydryck)

Koka vattnet 1 min. Rör ner alla ingred. Färga ev. med morotssaft.

Veg. mjölk och grädde

Solrosfrömjölk:
1 dl. solrosfrön mixas torra under någon min. Tillsätt sedan 5 dl. vatten, lite i taget. Mixa 1-2 minuter. Sila.

Solrosfrögrädde görs på samma sätt, men vattenmängden minskas till ungefär hälften.

Sesammjölk:
1 dl. frön mixas torra någon min. Tillsätt sedan 8 dl. vatten, lite i taget. Mixa 1-2 minuter. Sila. Denna mjölkersättning är mycket kalciumrik!

De bortsilade fröna är också mycket kalciumrika och används i gröt eller bröd.

Sesamgrädde gör på samma sätt, men vattenmängden minskas radikalt- man får prova sig fram. Denna grädde är mindre söt och känns inte lika "fet" som föreg.

Sesamgrädde - recept 2: 
½ dl. oskalade sesamfrön

2-3 fikon
1 banan
ev. 1 kiwi eller annan inte alltför söt frukt
Skölj fikonen i kokhett vatten. Mixa sesamfröna i 10-15 sek. Tillsätt vattnet, lite i sänder och låt mixern gå 2 min. Lägg i fikon och frukt, skurna i bitar och mixa till krämig konsistens.

Välling

För det riktigt små barnen finns ersättningar att få på recept och med en strikt diet för mamman brukar även det gå bra att amma.

Denna välling är för de större och som frukostvälling även tänkt för vuxna.

1) Havremustvälling: Havremust utan mjölk finns att köpa och vid tillagningen används någon ersättning, istället för receptets föreskrivna mjölk.

2) Havrevälling: 1 ½ dl. havregryn läggs i blöt i 3 dl. mjölkersättning, en stund. De vispas sedan lite så de går sönder. Detta kokas några minuter. Kastrullen tas av plattan och mer ersättning tillsätts tills lagom konsistens.

3) Korngrynsvälling: 4 port. 
1 ½ dl. korngrynsköljs och blötläggs i 1 ½ dl. vatten över natten. Mixa korngrynen till slät puré. Rör ut purén i ersättning, tillsätt kanel(1 stång)och anis(½ krm.) Låt koka på svag värme 10 min.
Tillsätt 1 ½ dl. russin, fikon el. plommon i bitar, koka ytterligare några min. Smaka av med lite citronsaft.

"Salta nötter"

Rostning av pumpa, solrosfrön eller bondbönor.

Värm ugnen till 200 grader.

Skaka fröna i en skål med lite olivolja tills de är överdragna med ett tunt skikt olja.

Sprid ut dem på en plåt, strö över salt och ugnsbaka dem i ca. 1 tim. eller tills de fått svag färg. Vänd dem då och då.

Sockerkaka och andra mjuka kakor

Smaksättningar
Pepparkaka - 1 tsk. kanel, 1 krm. nejlikor och 1 krm. ingefära
Chokladkaka - 3 msk. kakao + gärna 1 tsk. lingonsylt
Citronkaka - saft och skal av 1 citron
Apelsinkaka - saft och skal av 1 apelsin
Tigerkaka - dela smeten i två delar. Tillsätt 1 ½ msk. kakao till den ena och 1 tsk. vanilj till den andra.
Kardemummakaka - 1 msk. mald kardemumma
Äppelkaka - tillsätt 1 msk. äppelmos eller 1 bitat äpple.
Apelsin/nötkaka - 4-5 msk. hackade syltade apelsinskal, lika mycket hackade solrosfrön.
Fruktkaka - 1 msk. hackade russin, 1 msk. hackade syltade körsbär.
Mazarinkaka - 1 tsk. bittermandelessens (är syntetisk och innehåller ingen mandel) + ev. glasyr - antingen vit, med essens i eller brun med kakao i.
Ananaskaka - lägg ananasringar i botten på formen, häll smeten över.

------------------------------------------------

Sockerkaka

3 dl. vetemjöl, 
2 dl. strösocker, 
2 tsk. bakpulver, 
ev. 2 tsk. vaniljsocker.
50g. smält mjölkfritt margarin eller ½ dl. olja, 
2 dl. vatten.

Värm oljan eller smält margarinet. Ta det från plattan och tillsätt vattnet.
Rör samman de torra ingredienserna. Rör ner vatten/fettblandningen.

Häll smeten i smord form (1 ½ l., gärna med hål i mitten) som bröats med mjölkfritt ströbröd eller polentagryn.

Grädda som vanlig sockerkaka: i mitten av ugnen i 175 grader i ca. 40 min.

Toscakaka

Gör en sockerkaka enligt ovanstående.

Toscasmet: 
50 g. mjölkfritt margarin, 
½ dl. socker, 
1 msk. vetemjöl, 
1 msk. veg. mjölk,
½ dl. hackade solrosfrön.

Allt blandas i en kastrull och värms försiktigt under omrörning tills massan tjocknat något. Massan bör inte koka. Bred glasyren på kakan, grädda i 10 min. eller tills glasyren fått fin färg.

Låt svalna något och stjälp sedan upp kakan. Låt den kallna med toscasidan uppåt.

Denna kaka kan även göras med större sats sockerkaka i långpanna och skäras i rutor.

"Strössel"-kaka med vaniljsås 

Kaka:
175 g- mjöl
½ tsk. salt
6 msk. råsocker
150 g. smält mjölkfritt margarin alt. rapsolja
50 g. jäst
7½ dl. ljummen veg. mjölk

Blanda allt, häll uti smörad långpanna. Täck med plast eller våt handduk och låt jäsa 1½ tim.

"strössel":
4 msk. mjöl

4 msk. socker
6 msk. hackade solroskärnor
50 g. smält mjölkfritt marg. alt. rapsolja

Blanda strösselingred. till små klumpar som hälls över degen.
Grädda i 220 grader, 25 min. i nedre delen av ugnen.
Serveras varm.

Vaniljsås

1½ l. veg. mjölk 
7 msk. maizena
2 vanlijstänger
7 msk. vaniljsocker
½ tsk. gurkmeja (ger såsen en gul istället för gråvit färg)

Vispa ner maizena och vaniljsocker i mjölken. Snitta isär vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt dem + stången. Strö i gurkmejan. Sjud upp under kraftig vispning.

Recept från hälsohemmet Masesgården


Linzertårta

450 g. mjukt mjölkfritt margarin
450 g. råsocker
salt
finrivet skal från 1½ citron
1½ tsk. kanel
600 g. malda solroskärnor
600 g. mjöl

Blanda allt, häll ner smeten i långpanna där botten täckts med hallonsylt.
Grädda i mitten av ugnen 40 min. i 180 grader.

Servera med låglaktosgrädde eller vaniljsås enl. förra receptet


Recept från hälsohemmet Masesgården

Apelsinmuffins

16 st. 8 cm. stora

220 g. fullkornsmjöl
130 g. råsocker
1½ msk. bakpulver
½ tsk. salt
2 msk. sojamjöl
skalet från ½ apelsin
Blanda ovanstående

60 g. smält mjökfritt margarin eller ½ dl. rapsolja
2½ dl. veg. mjölk
Blandas, tillsätts till ovan och blandas till smet

150 g. blåbär
3 msk. mjöl
Blanda försiktigt, tillsätt till smaten. Rör utterst kort stund, annars grå smet.

Grädda 15.20 min. i 180 grader.

Recept från hälsohemmet Masesgården

Vinbärsmuffins

3 dl. malda solroskärnor
4 dl. grahamsmjöl
1½ dl. socker
3 tsk. bakpulver
5 dl. röda vinbär
3 dl. vatten
½ dl. rapsolja

Rör ihop och grädda i muffinsformar eller i smord och bröad långpanna 200 grader i 35 min.
Servera ev. med vispad låglaktosgrädde eller vaniljsås enl. ovan och skär kakan i fyrkanter.

Recept från hälsohemmet Masesgården

Chokladkaka med apelsingnista

1½ dl. vetemjöl
1 dl. kakao
100 g. malda solroskärnor
2 dl. strösocker
6 msk. olja
1 tsk. vaniljsocker
1½ dl. mjölk
6 msk. vatten

Till glasyr:
1½ dl. florsocker
2 apelsiner

Blanda torra ingrd. först, tillsätt de blöta sedan. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader ca. 30 min.

Gör under tiden i ordning glasyren: Skölj apelsinerna väl och riv det yttersta skalet fint. Pressa ur all saft. Rör i florsockret i saften, rör tills jämn smet.

Ta ut kakan, vänd ur den försiktigt och låt den svalna något innan glasyren breds på. Gör gärna ränder med gaffel och pudra över lite rivet apelsinskal.

Recept från "Vego Paradiso"

Morotskaka

1 stor långpanna

1 l. mjölk (veg. mjölk)
4 dl. råsocker
2½ dl. vatten
1½ dl. rivna morötter
3 msk. vaniljsocker
3 msk. kanel
1 msk. salt
2 l. mjöl
4 msk. bakpulver

Blanda allt utom mjöl och bakpulver. Blanda dessa två och tillsätt dem. Häll i smord (häll i några droppar rapsolja och pensla överallt med brödpensel) och bröad (polentagryn) långpanna. Grädda 40 min. mitt i ugnen i 175 grader.Skär kakan i fyrkanter.

Recept från hälsohemmet Masesgården

Frukttårta

1 stor långpanna

Deg:
5 dl. råsocker
6 dl. mannagryn (el. polentagryn)
4½ dl. kokosflingor
3 dl. mjöl
6 msk. bakpulver
3 msk. vaniljsocker
9 dl. mjölk (el. veg mjölk)
1½ dl. rapsolja
Blanda torra ingred först, tillsätt sedan mjölk, olja och rör ihop smeten. Grädda i smord och bröad (se färeg.) långpanna 45 min. mitt i ugnen i 175 grader.

Fyllning:
3 dl. fruktjuice

16 blötlagda aprikoser + blötläggningsvattnet
4 bananer
4 msk. citronsaft
1 l. vispad mellangrädde
Dränk botten med juicen. Mixa aprikoser ochblötläggningsvattnet med bananer och citronsaft. Häll purén äver tårtbottnen

Garnera med vispad grädde och frukt eller bär

Recept från hälsohemmet Masesgården

Äpplecheescake

2 stora långpannor

Botten:
2½ pkt. digestivekex

4 dl. rapsolja (eller 400g. smält smör)
2 dl. råsocker
Mixa allt, tryck ut i smord långpanna.

Fyllning:
25 äpplen

1½ dl. råsocker
kanel
sirap
Skiva äpplena, stek dem med kanel, socker och lite sirap. Låt svalna, bred ut ett jämnt täcke i långpannorna.

Topping:
10 dl. mellangrädde

12 dl. lättkesella
1½ dl. råsocker
½ dl. vaniljsocker
Vispa grädden hårt, blanda i kesellan och sockret. Bred detta äver äpplena. Låt stå skallt en stund före serveringen. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Recept från hälsohemmet Masesgården

Havretårtbottnar

1 dl. rapsolja
4 msk. honung, sötningsmedel eller socker
3 dl. havregryn
2 dl. vetemjöl
3 msk. vatten

Värm olja + honung. Blanda ner havregryn och låt svalna. Tillsätt vatten och vetemjöl, arbeta snabbt ihop en deg. Låt vila kallt minst 30 min. Dela degen i 3 lika stora delar som plattas ut till bottnar direkt på bakplåtspapper. 
Grädda i 175 grader i 10 min. Låt kallna. Bottnarna går bar att frysa.

Rulltårta

1,5 dl. vatten
1,5 tsk. fiberhusk (pulvriserat ljust psylliumfrö som blir geléartat tillsammans med vätska. Gör degen mer lättarbetad och det färdiga brödet saftigare. Bra att dricka husk + vatten el. juice mot trög mage). 
1 dl. socker (el. sötningsmedel)
1,5 dl. vetemjöl
2 msk. potatismjöl
2 tsk. bakpulver
0,5 dl. mjölk

Koka upp husk + vatten under vispning. Vispa den blandningen med socker tills poröst. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner detta tillsammans med mjölken.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en liten långpanna (ca. 20 x 30 cm.) Grädda 5 min. i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra försiktigt av det övre papperet. Bred på fyllning (lättsockrad syl eller mosade bär) och rulla ihop kakan med hjälp av det sockrade papperet.

"Mandel"-kaka med banan

1 dl. skalade solrosfrön
2 små bananer
1 dl. rapsolja
1,5 dl. socker (el. sötningsmedel)
2 dl. vatten
1,5 dl. fiberhusk (förklaring - se ovan)
3 dl. vetemjöl
2 tsk. bakpulver

1 msk. sesamfrön till formen

Pensla sockerkaksform och strö sesamfrö i botten. Mixa först solrosfröna och sedan bananerna i matberedare. Häll 2 dl. vatten i kastrull, vispa i husk och koka upp. Kör husk, olja, och socker i matberedaren någon minut. Rör ner mjöl och bakpulver i smeten.
Fördela smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca. 40 min. tills kakan fått färg och är genomgräddad. Prova med sticka. Stjälp upp kakan på fat och låt kallna under formen.

Kokostoppar

1 dl. veg. mjölk, 
1 dl. socker, 
1 dl. sirap och 
drygt 1 dl. vetemjöl.

50g. mjölkfritt margarin eller ½ dl. olja, 
200g. kokosflingor.

Första radens ingredienser blandas i skål. Margarin smältes eller oljan värms, tas av plattan och kokosen röres i. Blandningen tillsätts. Allt röres till jämn smet.

Klicka ut smeten med tsk. till höga toppar på bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca. 10 min.

Semlor

10-12 stycken

1 dl. olja, 
3 ½ dl. veg. mjölk, 
50-75 g. jäst för söta degar, 
½ tsk. salt, 
1 dl. socker, 
½ tsk. hjorthornsalt och
9-10 dl. vetemjöl.

Oljan + "mjölken" värms till 37 gr.(= fingervarmt). Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga ingred. med mjölet sist som tillsätts efter hand som degen arbetas blank och smidig. Låt jäsa 10 min. under duk.

Ta ut degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Baka ut runda, släta bullar. Låt dem jäsa, under duk, på bakplåtsklädd plåt ca. ½ tim. Pensla med "mjölk"

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, 5-10 min. Låt kallna.

Fyllning 1Bananmos - 2-3 msk. sojagrädde eller solrosgrädde vispas, 1 tsk. apelsinjuice tillsätts och 1 mosad banan.
Fyllning 2: Sylt - någon god sylt blandas med någon "grädde".
Fyllning 3: solrosmassa - ½ dl. malda solrosfrön, 1 dl. "grädde", ½ dl. socker. Denna fyllning liknar den vanliga mandelmassan.

Bullen gröps ur och inkråmet blandas med någon av fyllningarna. Lägg i fördjupningen och sedan någon vispad "grädde". Lägg på locket, strö över florsocker. Voilá!

Mazariner

Skalet: 
3 dl. vetemjöl, 
½ tsk. bakpulver, 
125-150g. mjölkfritt margarin(rumstemp.), 
½ dl. socker och 
½-1 dl. soja- eller solrosgrädde.

Smörj mazarinformar. Arbeta ihop alla ingred. Låt vila kallt ett tag. Dela degen och tryck ut delarna i formar.

Fyllningen: 
50g. mjölkfritt margarin (rumstemp.), 
150g. solrosmassa (se föregående recept, fyllning 3), 
1-1 ½ dl. veg. grädde, 
3 msk. vetemjöl och 
½ tsk. bakpulver.

Rör margarinet till det blir smidigt. Tillsätt "mandelmassan" och veg. grädden. Fördela fyllningen jämnt i formarna. Platta gärna till med blöt, stor sked.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca. 15 min. Låt svalna något, om flergångsformar så stjälp ur dem. Gör glasyr (florsocker + lite vatten), bred över mazarinerna.

Pannkakor

1-2 port.

3 dl. veg. mjölk,
2 dl. vetemjöl, 
½ dl. havrekli, 
1 ½ tsk. bakpulver och 
2 msk. olja.

Vispa ihop till slät smet. Tillsätt lite olja till första laggen, sedan behövs inget mer.

Serveras med god sylt.

Våfflor

6 dl. veg. mjölk eller vichyvatten, 
5 dl. vetemjöl (ev. 4 ½ dl. vetemjöl + ½ dl. havrekli) 
1 tsk. bakpulver, 
2 dl. olja (eller smält mjölkfritt margarin).

Blanda torra ingred, tillsätt fettet och vispa kraftigt. Låt svälla ca. 10 min.

Majonnäs

1 ½ dl. veg. mjölk, 
2 msk. citronsaft, 
1/4 tsk. salt, 
1 tsk. senap, 
1/4 tsk. konc. äppeljuice, 
1/4 tsk. vitlökspulver, 
1/4 tsk. paprikapulver och 
ca. 2 ½ dl. solros- eller majsolja.

Lägg alla ingred., utom oljan i en mixer. Mixa med hög hastighet ca. 1 min och häll under tiden i olja i en smal stråle tills majonnäsen tjocknar. Förvara kallt.

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...