ohyra som hönsen kan drabbas av

Benkvalster - Knemidocoptes mutans
Benskorv, Kalkben, Fot/benskabb 

 

Benkvalster är ett kvalster som lever i benhuden. Det underminerar fjällen på hönsens ben och tår vilket förorsaker retning. Från vävnaderna utsöndras ett ämne som samlas under hornfjällen och slutligen lyfter upp dem.

Symtom: Åkomman drabbar främst äldre höns. Kvalstret borrar gångar i huden på hönans ben. Huden förtjockas, blir knottrig och vid svåra angrepp blir fjällen helt övertäckta av ett kalkliknande lager - benen ser ut som en kotte, med utstående fjäll. Då utsöndringen är riklig bildas stora hårda korniga grågula klumpar på djurets ben. Djuren utsätts för ett oerhört lidande och blir ofta halta av den kraftiga klådan och smärtan. Bakterieinfektion kan tillstöta.

Smittspridning: Detta är smittsamt via direktkontakt mellan djuren och även indirekt via värpreden och i ströbädden, men bara vissa djur drabbas. Ärftlig mottaglighet? Ingen vet.

Åtgärder: Alla höns i besättningen bör behandlas (med undantag för små kycklingar). Jag har framgångsrikt behandlat höns med två olika metoder, som båda är lika effektiva - om man är bara tillräckligt envis och noggrann!

* Metod 1:
Denna första metod är miljövänlig, skonsam för hönan och synnerligen efektiv om den utförs noggrannt.
Den är betydligt skonsammare för alla parter än metod 2 eftersom jag här inte använder några kemikalier och inte heller brukar något våld mot hönan.

Dag 1, 2, 3 och 7: Tvätta först benen med tvål och varmt vatten. Massera benen och skrapa med tumnageln i sidled och var rätt hårdhänt så de utstående benplåtarna lossnar. Då kommer du åt kvalstren därunder. Massera sedan in benen ända uppifrån hasen till klorna med rikligt fet Tea tree-salva, eller ren treatreeolja + riktigt fet bislava eller vaselin. Jag menar då verkligen massera, inte smörja in, utan just massera kraftigt, ganska hårt. Då lossnar en del av de förhårdnader som kvalstren byggt på de stackars benen utan att det gör särskilt ont på hönan, trots att det kan se dramatiskt ut för det blöder när förhårdnaderna lossnar. Det beror inte på att du gjort illa djuret utan att kvalsterangreppet gjort benen så irriterade att de är väldigt lättblödande.  Var noga att även massera in salvan under plåtarna och under "nagelbanden" runt klofästena och runt fästet för sporren.

://Sittpinnarna och redena rengörs noga och sprutas med speciellt kvalstermedel som saluförs av Granngården (Virkon), eller byts allra helst mot nya.

Under läkningstiden då nya plåtar växer till är benen ofta mycket torra och fnasiga. De kan då gärna smörjas in med vaselin, ren Helosansalva eller den feta tea treesalvan emellanåt (t.ex. 1 g./vecka). Det håller huden spänstig och massagen ger ökad blodcirkulation vilket gör att läkningsprocessen går fortare. Man har koll på att angreppet inte återkommer och hönan tycker det är skönt! ://

 

* Metod 2:
Här använder man här ett kemiskt bekämpningspreparat - "Tenutex"Vid mycket svåra angrepp kan den kanske vara att föredra framför metod nr.1 eftersom den effektivt dödar kvalstren med ett kemiskt bekämpningsmedel - men det är absolut inte en förstahandsmetod utan bör bara tas till då inget annat hjälper!

Tilllvägagångssättet är lika som föregående och proceduren upprepas 3 dagar senare och efter 1 vecka för att få bort de kvalster som ev. befinner sig i larv- resp. äggstadiet då den första behandlingen utförs.

Efterbehandlingen från :// till :// är densamma för båda metoderna.

_________________


Kroppslus
Menopon biseriatum

Kroppslusen är ca 1-3 mm lång grågrön med sex ben. Den kan påträffas över hela hönskroppen, dock mest under vingarna och omkring kloaken (analöppningen).

Regelbunden kontroll av hönsflocken bör göras, där man noggrant går igenom hönsens fjäderdräkt och studerar huden, speciellt under vingarna och runt kloaken. Äggen läggs på fjädrarna, nära huden, och ser ut som vitkorniga klumpar.

En speciell form av kroppslöss är Huvudlusen (Dermatophagus gallinarum) som kan återfinnas på hönsens huvuden. Den behandlas på samma sätt som kroppslus.

 

Eftersom det inte finns några medel som är utprovade och anpassade för höns måste vi själva ta ansvaret för hur vi ska få bort det - för bort ska de! Höns är produktionsdjur så vi ska kunna äta både ägg och kött MEN de är även tam- och gårdsdjur som förtjänar bli visade respekt, få omtanke och omvårdnad!

De ska inte behöva lida för att vi väljer att inte göra något!

Valet är mellan tre sätt att behandla - här gäller att sätta hönans väl och ve främst tycker jag! Vilket är mest effektivt snabbast möjligt så h on slipper klådan...

 1. Gamla "huskurer":

a) där hönsen anses rengöra sig själva genom tillsatser i sandbadet: Kalk, aska + vissa kiselbaserade medel t.ex. Smite

+ billiga, enkla, inga kemikalier, miljövänliga
- hönsen får in dessa ämnen i ögon och luftvägar när de badar vilket irriterar slemhinnorna. Samtliga är alkaliska vilket är irriterande och uttorkande även på huden. Aska innehåller dessutom lut!
De är dessutom ineffektiva då de dödar enbart levande löss

b) växter som läggs i hönshus och reden för avskräcka ohyran:

+ doftar gott
- ingen effekt alls

2. Direktbehandling via bad:

Såpa, insektsdödande schampon t.ex. Linicin, Canitex m.fl. eler oljor t.ex. Paranix

Skapligt effektiva
Arbetskrävande och torkar ut huden

3. Spot-on preparat:
 Eprinex (0,1 ml/kg), Frontline (1 droppe)

lätta at använda, snabb verkan, effektiva!
Eprinex oprövat o recpetbelagt (medel mot pälsätare på kor) och Frontline (medel mot fästingar på katt o hund) avråds det från på produktionsdjur eftersom ingen forskning finns.


Hönshuskvalster

Fixa ett alternativt hönshus. Ta kontakt med Anticimex, Ocab el.likn firma som röker hönshuset. Vill man göra jobbet själv gäller starka preparat såsom svavel, radar o likn. Miljövänliga och mer "snälla" preparat samt örter hjälper tyvärr inte mot de livskraftiga kvalstren.

1. Hönsen behandlas, tas ut och flyttas.

Om de skulle kunna var där så kan även kvalstren vara det!

* dela isär fjädrarna o lägg 1-2 droppar Frontline på rygghuden på varje djur, beroende på stl.
* låt dem vara ute hela dagen. Först på kvällen får de gå in i nya hönshuset.Ta inte med något alls till nya huset, varken skålar, reden eller nåt alls. 

Enbart behandling av hönsen hjälper inte. Kvalstren lever mestadels i springor o vrår, bakom lister,  inne i  kontakter, strömbrytare och armaturer där de finns i tusental och förökar sig hela tiden är så små. Därför viktigt att:

2. All inredning tas ut ur det angripna utrymmet, så hela utrymmet är helt utrymt med ett tomt golv och släta väggar.

3. Elen stängs av och alla kontakter, lampor och strömbrytare öppnas.

4. Huset behandlas med svavel, radar el.likn. OBS! Använd andningsmask! Stäng dörren och gå inte in på en vecka.

--‐-------

Efter 7 dagar

5. Täta alla springor, kanter mot lister m.m. med vit silikon

6. Måla väggar o tak 2 ggr. Var noggrann vid kanter och springor för attä täta ytterligare.med färgen.

7. Bygg ny inredning, täta springorna på den och måla.

8  När allt målats med 2 skikt och torkat får hönsen flytta tillbaka. Då görs samma procedur om som dag 1.

Lycka tillHär i Sverige ansåg vi förr att ohyra i våra egna hus var något obligatoriskt/nödvändigt ont. Idag vet vi bättre..

Kvalster, liksom löss och annan ohyra är inte heller är något obligatoriskt/nödvändigt ont i hönshusen. Dessa plågor utgörs av ju parasitdjur, precis som våra egna gjorde förr i tiden!

Då dessa är utrotade uppkommer inte fenomenet av sig självt - de små djuren uppkommer inte ur ingenting och att det verkligen förhåller sig så ser vi ju beviset för är i våra egna hus - vägglöss, huvudlus o.dyl. är helt utrotade i vårt land och uppstår inte i någon hem helt plötsligt, från ingenstans, utan enbart genom smitta!!!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Angelica | Svar 22.03.2021 11:14

Hej!

Jag tänker behandla hönsens löss med frontline. Vilken styrka är bäst och hur länge bör man vänta innan man börjar äta äggen igen?

Tack för svar!

Christina 24.06.2022 10:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

Johanna | Svar 13.08.2017 11:12

Har en höna som dricker mkt, hela tiden, det rinner vatten ur henne sen när hon pickar, men hon kissar oxå väldigt mycket, aldrig ngn normal bajs?

Christina Wahlström 13.08.2017 23:42

Förklara mer, gärna till min mail. Äter hon o är pigg?

Anna | Svar 11.08.2017 14:53

Jag förstår inte hur en person som du med så mycket kunnande inom hönsskötsel kan rekommendera hobby-besättningar att använda förbjudna preparat som Frontline. http://sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/anvand-ratt-metoder-mot-honskvalster

Christina Wahlström 11.08.2017 15:47

Det är det enda preparatet som fungerar

Christina Wahlström | Svar 26.07.2017 23:23

Går nog på gårdsförsäkringen. De röker huset
Flytta hönsen, 1 droppe Frontline på varje.. Måla om hönshuset

Carina | Svar 26.07.2017 23:02

Har också gått på den linjen och sanerat som en galning hela dagen idag! Några bra tips förutom kvalsterfällor och städning..?

Carina | Svar 26.07.2017 10:01

Hjälp! Mina 2 v kycklingar har ohyra! 😱 Tog upp en och efteråt såg jag pyttesmå bruna prickar röra sig på min vita tröja! Löss el kvalster tro? Hur behandla?!

Christina Wahlström 26.07.2017 15:02

Titta på huden på hönsens mage. Låter nästan som
Hönshuskvalster

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 10:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

...
26.04 | 23:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker jag gärna ner till Småland och håller kurs där

...
17.04 | 13:38

Hej, önskar gå dessa kurser, finns det något i Småland?

...
02.12 | 23:52

Vi ger varje sort för sig med fri tillgång på allt

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS