naturlig mat

Du blir vad du äter...

Protein:

Till denna grupp hör kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, ärtor, majs och linser, leverpastej, korv - alla charkuteriprodukter, kaviar, ost och andra mjölkprodukter

 

 Kolhydrater:

 Hit hör all pasta, ris, bröd, pizzabottnar, tacoskal och nachochips, müsli, socker samt all mjölmat. Öl, svagdricka och mjöd är också kolhydratrika! I den mån det är möjligt bör dessa produkter vara så obehandlade och lite raffinerade som möjligt - t.ex. fullkornsbröd, råsocker, rå- eller avorioris, osockrad müsli.

Grön- och rotsaker är dock också kolhydratrika så via dem kan man få i sig tillräckligt utan att äta ris, bröd och pasta

Frukt och grön-rotsaker:
Potatis, alla frukter, grön- och rotsaker ingår i denna grupp.

Salladen till en måltid, eller åtminstone på en dag, bör innehålla alla tre färgerna grön, röd och gul - för att tillföra så många vitaminer och andra bra ämnen som möjlig

Tomater innehåller lykopen, vilket tros hjälpa till att förhindra vissa typer av cancer, gråstarr och andra åldersrelaterade åkommor. Lykopenet blir lättillgängligt för kroppen om de inte äts råa utan värms upp först. Dock tåls de inte av personer med reumatism. 
Andra bra födoämnen som har samma effekt (innehåller betakaroten, C- och E-vitamin samt riboflavin): 
Spenat(b), broccoli(b), pumpa(b), morötter(b), vetegroddar(E, r),avocado(E), mango(C) och grönkål(C), kyckling(r), ägg(r), svamp(r) och mini- och lättmjölk(r).

Spenat, sötpotatis, vanlig potatis, (yoghurt), persilja, bladgrönsaker och torkade aprikoser är bra kaliumkällor som hjälper till att hålla blodtrycket nere. Samtidigt tillskott av C-vitamin underlättar upptaget.

Det är viktigt att försöka behålla vitaminhalten i grönsakerna och då de måste kokas ska det ske i så lite vatten som möjligt och så kort tid som möjligt! kokvattnet kan sparas och användas i soppor, till stuvning eller sås.

Pumpafrön är den rikaste källan av zink - ett mineral som är nödvändig för ett fungerande immunförsvar och sårläkning.

Solrosfrön innehåller mest E-vitamin av alla födoämnen. De innehåller även stora mängder zink, järn, selen, kalium, linolsyra och B-vitamin.

 

Fett:

Ingen klarar sig utan fett. Fiskfett är omättat och rikt på Omega 3, liksom en del av de vegetabiliska fetterna, främst valnöts- linfrö- och rapsolja. Dagens människa äter alldeles för mycket omega 6-fett som finns i kött och för lite omega3. Att äta fet fisk minst 2 ggr per vecka kan motverka detta


*Tips: 

Litteratur: En av de bästa böcker jag läst i detta ämne finns att låna på biblioteken. Den heter "Guide till bra mat..." av Katharine Colton.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.05 | 11:56

Var ligger gården?

...
08.05 | 18:56

Hej! Jag undrar om man ska ge Trevis till kycklingar eller till vuxna höns hur mycke pulver från kapseln ska man ta, och ska man ge vid ett tillfälle el. flera?

...
07.05 | 09:01

Hej. Är intresserad av din kurs. När har du kurs och hur mycket kostar det? Med vänlig hälsning Mimmi Nilsson

...
31.03 | 17:06

Vår ena höna värper inte och hon är uppburrad. Verkar ha lös avföring- Hon äter men är ute med de andra.Coccidios eller äggledarinflammation Vad göra

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS